Verschillende doelgroepen op een effectieve manier bereiken is voor grotere organisaties vaak een uitdaging. Ook voor scholen en onderwijsinstellingen, die met eigen personeel, leerlingen/studenten en ouders te maken hebben. Vaak gebruiken zij e-mails of online platforms om met de verschillende doelgroepen te communiceren, maar die zijn niet altijd even toegankelijk. En mailtjes over geplaatste berichten raken vaak ondergesneeuwd in een overvolle inbox. Dat kan beter. Gewoon via een mobiele telefoon, die iedereen tegenwoordig tot z’n beschikking heeft. En waarop je, binnen of buiten de schooluren, snel en opvallend SMS berichten stuurt en ontvangt. Kortom, SMS is voor onderwijsinstellingen niet alleen een positieve maar ook een doelgerichte manier van communiceren.
Zorg voor efficiëntie en personal touch dankzij SMS
De educatieve sector heeft regelmatig te kampen met actuele gebeurtenissen. Het is dan belangrijk dat alle betrokken partijen snel worden bereikt. Communicatie via online platformen en e-mail is niet ideaal; leerlingen, ouders en docenten zijn vaak onbereikbaar buiten schooluren en krijgen geen alert over een verstuurd bericht. Ook belanden e-mails nogal eens in de spambox. Met een simpele SMS daarentegen, worden betrokkenen wel snel en efficiënt bereikt. De ‘open rate’ van een SMS (rond de 97 procent) ligt nu eenmaal vele malen hoger dan die van een e-mail. De meeste SMS’jes worden zelfs binnen enkele seconden gelezen! Daarnaast wordt een SMS bericht ook meer als persoonlijke communicatie ervaren. Dat vergroot de betrokkenheid van de ontvanger naar de school.
Studenten up-to-date houden met SMS
Zoals bij elke organisatie zijn er ook bij onderwijsinstellingen regelmatig wijzigingen en veranderingen die gecommuniceerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een wijziging in het lesrooster of de afwezigheid van docenten. Met een simpele SMS kan worden voorkomen dat studenten bij een verkeerd of leeg klaslokaal staan. Daarnaast wordt SMS dikwijls ingezet door universiteiten als authenticatie voor het betreden van het platform. Een ander voorbeeld is een SMS reminder voor taken en examens. Die zorgt ervoor dat leerlingen hun tijd beter inplannen en geen deadlines missen. En om het toetsingsproces goed af te ronden, worden de resultaten achteraf gecommuniceerd via… SMS! Waarom? Het is de snelste en meest betrouwbare digitale oplossing, waarbij de ontvanger zelfs geen 4G of wifi nodig heeft.
Betrek ouders bij activiteiten
Ook voor ouders van kinderen in het basis- en middelbaar onderwijs is SMS een uitkomst. Om spijbelgedrag tegen te gaan bijvoorbeeld, met een SMS waarin een bevestiging aan de ouder of voogd wordt gevraagd bij afwezigheid van hun kind. Maar een school kan ouders ook op de hoogte brengen van leuke en informatieve activiteiten en bijeenkomsten, zoals schoolfeesten en oudercontacten. En hun hulp inroepen als vrijwilliger. En misschien minder leuk, maar wel effectief: een betalingsherinnering per SMS sturen bij een openstaande factuur. Kortom, door SMS in te schakelen blijven ouders betrokken bij het reilen en zeilen van de school en hoeven ze zich geen zorgen te maken over verloren informatie.
Voorbeelden van SMS teksten voor het onderwijs
Beste [naam student], bij deze een herinnering voor het examen Biologie op [datum] om [uur]. Succes met het voorbereiden! Groet, [naam docent]
Beste [naam ouder], op [datum] vinden de oudercontacten plaats. Als u een tijdstip met mij wilt reserveren, kijk dan hier in mijn agenda [link]. Reserveer snel, want sommige tijdslots zijn populair. Groet, [naam docent]
Beste [naam], op [datum] organiseren we [naam schoolevenement] voor ouders en leerlingen. De prijs: € 5 per leerling, € 10 per volwassene. Inschrijven kan via deze link: [link]. Graag tot dan!
Hallo [ouder], wij melden even dat [leerling] vanochtend afwezig is. Is dit geoorloofd? Antwoord dan JA op dit bericht of bel ons op het algemene nummer. Vriendelijke groet, [naam medewerker].
Garandeer onderlinge contacten en coördinatie met SMS
Binnen onderwijsinstellingen zijn veel mensen werkzaam. Wilt u een vlotte werkstroom garanderen en tijd besparen, stuur planningen, roosters en nieuwsitems dan via SMS naar uw medewerkers. Ook planningswijzigingen kunnen via deze weg snel en simpel doorgegeven worden. Zo verliezen leerkrachten en medewerkers geen onnodige tijd. En blijft iedereen up-to-date.
Meer weten over het gebruik van SMS in het onderwijs?
Spryng is gespecialiseerd in het versturen en ontvangen van geautomatiseerde SMS berichten, op regelmatige basis en voor grote volumes. We werken voor veel verschillende sectoren (waaronder de zorg en het onderwijs). Lijkt het u interessant om toe te treden tot de SMS Gateway met uw school? Spryng weet de weg. Bel ons gerust met uw vragen of voor een vrijblijvend gesprek: +31 (0) 20 770 30 05.